Gemeenten willen met online talkshow ondernemers wapenen tegen cybercrime

Gepubliceerd op: woensdag 08 september 2021 | 15:31

Zeven West-Brabantse gemeenten en Tholen willen ondernemers helpen om zich beter te wapenen tegen de gevaren van cybercrime. Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht organiseren samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland op 27 september van 19.30 – 20.30 uur een online talkshow over digitale (on)veiligheid.

Tijdens de talkshow gaat Kees van der Spek in gesprek met zijn tafelgasten over cybercriminaliteit in het bedrijfsleven. Is het daadwerkelijk zo’n groot (groeiend) probleem? Hoe word je (onbedoeld) slachtoffer en had dit voorkomen kunnen worden? Een inbreker wordt door de politie gezocht en door het Openbaar Ministerie berecht, hoe zit dit met een cybercrimineel? Deze vragen passeren de revue. Maar er is natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.

“Ontzettend naïef” 
“Absoluut geen luxe deze talkshow”, benadrukt Steven Adriaansen, burgemeester van Woensdrecht en portefeuillehouder ondermijning. Het is namelijk noodzakelijk dat ook ondernemers in West-Brabant alles doen om te zorgen dat ze geen slachtoffer worden van cybercrime. “Voor veel ondernemers is het nog steeds een soort ‘ver van m’n bedshow’, ze denken dat het hen niet kan overkomen”, legt Adriaansen uit. “Uit cijfers van de politie blijkt dat er een forse toename is van cybercrime. In het district Zeeland-West-Brabant zijn er in juli 2021 maar liefst 344 registraties gedaan met een totaal schadebedrag van ruim 1,6 miljoen euro. En een derde van de kleine bedrijven was afgelopen jaar slachtoffer van een datalek. Ontzettend naïef dus om te denken dat het jouw bedrijf niet kan overkomen. Daar moet je je als ondernemer tegen wapenen. Tijdens deze talkshow vertellen we over de risico’s en wat je als ondernemer zelf kunt doen om je weerbaarheid te vergroten.”    

Wie zitten er aan tafel?
De talkshow wordt gepresenteerd door Kees van der Spek, journalist, regisseur en programmamaker. Hij is bekend van tv programma’s als Kees van der Spek Ontmaskert en Kees van der Spek Oplichters Aangepakt.

Tafelgasten zijn:  

  • Maria Genova: journalist voor verschillende kranten en tijdschriften en auteur van onder andere het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’. Maria is een expert op het gebied van moeilijke digitale vraagstukken van deze tijd, zoals online privacy, fraude en gegevensbescherming
  • Marloes Kolthof: directeur van Fraudehelpdesk
  • Xander Koppelmans: ondernemer en slachtoffer van cybercrime. Zijn servers werden gehackt, een dramatisch keerpunt in zijn leven
  • Sophie Willemse: specialist cybercrime bij de politie
  • Aart-Jan Moerkerke: burgemeester van Moerdijk, verzorgt de opening.

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich aanmelden en als ze willen vooraf vragen insturen via Cyber Talkshow Markiezaten. Een aantal dagen voor de talkshow ontvangen zij een link naar de livestream. 

Moerdijk Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland en biedt alle Moerdijkse ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL